Tennessee Goals:  1: Research and Records   2: Archives and Libraries   3: Vital and Census Records   4: Church and Cemetery Records   5: Emigration and Immigration   6: Military Records   7: Probate, Land and Court   8: Maps and Gazetteers   9: Newspapers   10: Websites   11: Search Records   12: Get Help  




Project 9: U.S.—Tennessee

Explore research in Tennessee.


QUIKLinks:  

QUIKLinks:  FamilySearch   Ancestry   Findmypast   MyHeritage |  FS Wiki   Ancestry Wiki   Kindred Trails   US GenWeb   GenealogyLinks

(United States)    TN Counties


* Websites  -  FS Wiki   Ancestry Wiki   Kindred Trails   US GenWeb   GenealogyLinks

(United States)    AL Counties

         Search:

Goal 1: Learn about Tennessee research and records.


Choices:

A. Get started with research for your Tennessee ancestors.

  1. Learn about basic Tennessee research strategies.
    FS—Basic Tennessee Research Tips and Strategies
  2. Explore resources for Tennessee research on Ancestry.
    AC—Tennessee Resources
  3. Study the Ancestry State Guide for Tennessee research.
    AC—Tennessee State Research Guide, 5 pgs.
  4. Use the Tennessee Record Selection Table to decide on records to search.
    FS—Tennessee Record Selection Table
  5. For African American research, study the Tennessee state page on FamilySearch.
    FS—African American Resources for Tennessee


Goal 2: Learn about Tennessee archives and libraries.


Choices:

A. Learn about Tennessee archives and libraries.

  1. Learn about Tennessee archives and libraries in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Archives and Libraries
  2. Explore the Tennessee state archives.
  3. Explore the State Archives and Libraries site for Tennessee.
  4. Explore Tennessee Dept. of Archives collection.
  5. Explore the Books We Own site for Tennessee genealogy publications. Volunteers may be available for lookup services.

B. Learn about Tennessee city directories.

  1. Learn about Tennessee city directories in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Directories
  2. Explore Tennessee city directories.
  3. Find out more about city directories in this research guide from Ancestry.
    AC—Six Things to Find—3 pgs.
  4. Explore Tennessee city directories on the Ancestry site.
  5. Explore Tennessee historical directories by county.


Goal 3: Learn about Tennessee vital records.


Choices:

A. Learn about Tennessee vital records.

  1. Learn about Tennessee archives and libraries in these articles.
    FS—Wiki: Tennessee Archives and Libraries
    | AC—Wiki: Tennessee Archives, Libraries, and Societies
  2. Explore links for vital records on the Tennessee Public Health site.
  3. Search for online Tennessee vital records and find addresses for state offices to write to for records.
  4. Explore Tennessee birth, marriage, and death records on the AccessGenealogy site.
  5. Explore Tennessee birth certificate records on the Birth-Certificates.net site.

B. Explore Tennessee marriage and death records.

  1. Explore links for Tennessee marriage records.
  2. Explore the Ancestors at Rest site for Tennessee death records.
  3. Explore the ObituariesHelp site for Tennessee obituaries.
  4. Explore Tennessee death records, indexes, and obituaries.

C. Explore Tennessee census and voter records.

  1. Get an overview of Tennessee censuses in this article.
    FS—Tennessee Census
  2. Learn about Tennessee census records.
    Census Records for Tennessee
  3. Explore the MyFreeCensus site for Tennessee state and county census records.
  4. Explore Tennessee census records on the AccessGenealogy site.
  5. Learn about Tennessee voting registers in this article.
    FS—Tennessee Voting Registers


Goal 4: Learn about Tennessee church and cemetery records.


Choices:

A. Learn about Tennessee church records.

  1. Get an overview of Tennessee church records in this article.
    FS—Tennessee Church Records
  2. Learn about Tennessee church records in this Ancestry Wiki article.
    AC—Tennessee Church Records

B. Explore Tennessee cemetery records.

  1. Explore Tennessee cemetery records in this article.
    FS—Tennessee Cemetery Records
  2. Browse the Interment.net site for Tennessee cemetery records.
  3. Search for Tennessee cemetery records online.
  4. Explore the Tombstone Transcription Project on the U.S. GenWeb site.
  5. Search the FindaGrave site for cemetery records.
  6. Search the BillionGraves site for cemetery records.


Goal 5: Learn about Tennessee emigration and immigration.


Choices:

A. Learn about Tennessee emigration and immigration.

  1. Learn about Tennessee emigration and immigration in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Emigration and Immigration
  2. Learn about Tennessee migration routes in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Migration


Goal 6: Learn about Tennessee military records.


Choices:

A. Learn about Tennessee military records.

  1. Get an introduction to Tennessee military records.
    Tennessee Military Records
  2. Learn about Tennessee military records in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Military Records
  3. Explore Tennessee military resources on Cyndi's List.


Goal 7: Learn about Tennessee probate, land, and court records.


Choices:

A. Learn about Tennessee probate, land and court records.

  1. Learn about Tennessee probate records in these articles.
    FS—Wiki: Tennessee Probate Records
    | AC—Wiki: Tennessee Probate Records
  2. Learn about Tennessee land and property records. FS—Tennessee Land and Property Records
  3. Learn about Tennessee land records in this Ancestry Wiki article. AC—Tennessee Land Records

B. Learn about Tennessee court records.

  1. Learn about Tennessee court records in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Court Records
  2. Learn about Tennessee court records in this Ancestry Wiki article. AC—Wiki: Tennessee Court Records


Goal 8: Learn about Tennessee maps and gazetteers.


Choices:

A. Learn about Tennessee maps and gazetteers.

  1. Learn about Tennessee maps in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Maps
  2. Learn about Tennessee maps in this Ancestry Wiki article.
    AC—Wiki: Tennessee Maps
  3. Learn about Tennessee gazetteers in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Gazetteers

B. Explore Tennessee maps and gazetteers.

  1. Explore the David Rumsey collection of Tennessee maps.
  2. Explore the Perry-Castaneda site for maps of Tennessee.
  3. Explore historical Tennessee maps on the Historic Map Works site.
  4. Explore the Old Maps Online site for Tennessee maps.


Goal 9: Learn about Tennessee newspapers.


Choices:

A. Learn about Tennessee newspapers.

  1. Learn about Tennessee newspapers in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Newspapers
  2. Learn about researching historical Tennessee newspapers in this tutorial from The Ancestor Hunt.
    Research Free Historical Tennessee Newspapers—10:54
  3. Learn about Tennessee newspapers, periodicals, and manuscript collections.
    AC—Wiki: Tennessee Periodicals, Newspapers, and Manuscripts

B. Explore Tennessee newspapers.

  1. Search for Tennessee historical newspapers in the Library of Congress collection.
  2. Search Tennessee newspapers in the onlinenewspapers.com site.
  3. Search Tennessee newspapers in the world-newspapers.com site.
  4. Search Tennessee newspapers in the ABYZ News Link site.
  5. Explore Tennessee newspaper resources on the Ancestor Hunt site.


Goal 10: Explore additional websites for research.


Choices:

A. There are a number of websites with valuable resources for Tennessee research.

  1. Explore links in Cyndi's List.
  2. Explore links in Linkpendium.
  3. Explore links in Kindred Trails.
  4. Explore links in GenealogyLinks.net.


Goal 11: Search records from Tennessee.


Choices:

A Use the QUIKLinks (top of page) or Tennessee County links (bottom) to quickly search common record collections for Tennessee.

Note: To search records on these sites, you must be registered on the site or be at a FamilySearch Center.

  1. In the QUIKLinks, click the link for FamilySearch, Ancestry, Findmypast, or MyHeritage to view the corresponding record collection.
  2. Scroll down near the bottom of this page to see available county records. Click the name of the county for FamilySearch, or A for Ancestry, or L for Linkpendium.

B Explore additional record collections.

  1. In FamilySearch, explore the Tennessee Online Genealogy Records page for a variety of record collections.
  2. In each program (FamilySearch, Ancestry, or Findmypast), explore additional record collections besides the ones listed in QUIKLinks on this page.


Goal 12: Get help with your Tennessee research.


Choices:

A. Use Facebook pages to get answers to your questions.

  1. Visit the Tennessee Genealogy Network page on Facebook.
  2. Visit the Tennessee Genealogy page on Facebook.
  3. Visit the Tennessee Genealogical Society page on Facebook.
  4. Visit the U.S. South Genealogy Research page on Facebook.
  5. See the Genealogy on Facebook list of Facebook groups dedicated to helping with research for Tennessee.

B. Join a mailing list or message board for Tennessee research.

  1. Join the RootsChat forum and post questions about Tennessee research.
  2. Search the RootsWeb site for Tennessee research mailing lists.
  3. Explore the Tennessee research mailing lists on Cyndi's List.
  4. Use the RootsWeb message boards to read or post questions about Tennessee research.

C. Learn about Tennessee genealogy societies.

  1. Learn about genealogy societies in Tennessee in this FamilySearch Wiki article.
    FS—Wiki: Tennessee Societies
  2. Explore the Tennessee Genealogical Society site.
  3. Explore the Tennessee Historical Society site.
  4. Explore Tennessee genealogy society sites on Cyndi's list.




Tennessee Counties

Name = FamilySearch; A = Ancestry; L = Linkpendium

Anderson    L Bedford    L Benton    L Bledsoe    L Blount    L Bradley    L
Campbell    L Cannon    L Carroll    L Carter    L Cheatham    A    L Chester    L
Claiborne    L Clay    A    L Cocke    L Coffee    L CrockettA    L Cumberland    L
Davidson    A    L Decatur    L DeKalb    A    L Dickson    A    L Dyer    L Fayette    L
Fentress    L FranklinA    L Gibson    L Giles    A    L Grainger    A    L Greene    A    L
Grundy    L Hamilton    A    L Hancock    L Hardeman    L Hardin    A    L Hawkins    L
Haywood    L Henderson    L Henry    L Hickman    L Houston    A    L Humphreys    A    L
Jackson  A    L Jefferson    L Johnson    L Knox    A    L Lake    L Lauderdale    L
Lawrence    A    L Lewis    L Lincoln    L Loudon    A    L Macon    A    L Madison    L
Marion    L Marshall    A    L Maury    A    L McMinn    L McNairy    L
Meigs    L Monroe    L Montgomery    A    L Moore    L Morgan    L Obion    L
Overton    A    L Perry    A    L Pickett    L Polk    L Putnam    L Rhea    A    L
Roane    A    L Robertson    A    L Rutherford    A    L Scott    L Sequatchie    L Sevier    L
Shelby    A    L Smith    A    L Stewart    A    L Sullivan    A    L Sumner    A    L Tipton    L
Trousdale    A    L Unicoi    L Union    L Van Buren    A    L Warren    L Washington    A    L
Wayne    A    L Weakley    L White    A    L Williamson    L Wilson    A    L